U nedjelju 20. siječnja jubilarni 15. Vincekov pohod
U nedjelju 20. siječnja 2013. po međimurskim bregima održat će se tradicionalni i ove godine jubilarni 15. Vincekov pohod u cilju obilježavanja Dana svetog Vinka, zaštitnika vinogradara. Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja, "službeni" početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si taj dan vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. I ove je godine domaćin i organizator pohoda Planinarsko društvo “Bundek” iz Murskog Središća. Pozvani su svi planinari, rekreativci, ljubitelji prirode i ljudi dobre volje da se priključe ovom pohodu, koji će obuhvatiti nezahtjevnu stazu u dužini od 15 kilometara s usponima do maksimalno 300 mnv, koju je moguće prijeći za 4 do 5 sati laganog hoda kraj mnogih stajanki i odmorišta.

Pohod će započeti u Toplicama Sv. Martin između 8 i 9 sati. Preko vinorodnih brežuljaka (stajanka Goričanec na Vencu) doći će se do vinograda obitelji Bohnec (Kapelščak), gdje će se obaviti običaj Vincekovog, tj. prvoga simboličnog obrezivanja trsa. Nastavlja se preko Baloga, gdje je najzanimljivija stajanka obitelji Mezga. Potom se kreće prema Murskom Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu. Kraj Bundekbrega stajanku priprema DVD Mursko Središće. Završnica je u sportskoj dvorani Murskog Središće, gdje će se održati planinarska veselica uz glazbu, jelo i piće te veliku tombolu s preko tisuću vrijednih nagrada.

Za sudionike pohoda bit će organiziran besplatan prijevoz iz Murskog Središća u smjeru Toplica u vremenu od 7.30 do 8.45 sati. Za one koji dolaze svojim prijevozom, u Toplice je najlakše doći cestom M. Središće – Štrigova, skretanje kod Sv. Martina u naselju Brezovec. Iz smjera Slovenije preko graničnog prijelaza Gibina i nakon 5 kilometara, u Brezovcu desno, smjer Vučkovec ili Toplice Sv. Martin. Organizator predlaže onima koji dolaze osobnim vozilima neka ih ostave na parkiralištu u Murskom Središću, kako se kasnije ne bi morali vraćati u Toplice po vozila. Startnina je 15 kn za odrasle, za djecu je nema. U cijenu je uračunat prijevoz iz Murskog Središća, simboličan poklon (iznenađenje), kontrolni kartončić (za potvrdu na cilju u dvorani) te kruh sa slaninom na startu i čaj ili kuhano vino kod obitelji Bohnec (gdje će biti i Vincekov obred). Više informacija o pohodu može se dobiti na Internet adresi organizatora www.bundek.hr, e-mail:pdbundek@gmail.com, ili kontakt brojevima 091-545-7377 (Sonja Vršić), 098-220-743 (Zlatko Bahun). (rr)


Objavljeno 10 Jan 2013 - Roberta Radović
Ime:
E-mail: (nije nužno)
Smajli: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Zaboravi me
Content Management Powered by CuteNews