Emil je nesebično pomagao drugim planinarima u nevolji. Nažalost Alpe su sebično uzele njegov život!
Hrvatska Gorska služba spašavanja javlja o alpinističkoj nesreći koja se dogodila jučer oko 16 sati na planini Montaž (Jof di Montasio 2753 mnv) gdje je prilikom uspona po smjeru Via di Dogna (ferata) smrtno stradao varaždinski alpinist i voditelj varaždinske stanice HGSS-a, Emil Gluhak (53 godine). Nesretnom alpinisti prigodom uspona odlomio se kamen te je pao 300 m u dolinu. U stijeni je zajedno s njime penjao i Z.I. iz Varaždina koji je vidio pad našeg alpiniste i obavjestio HGSS. Potom je posredstvom talijanskih i slovenskih kolega pokrenuta akcija potrage i spašavanja.

Talijanske kolege su vrlo brzo pokrenule helikoptersku akciju spašavanja unesrećenog alpiniste, no na žalost Gluhak nije preživio strmoglavi pad niz stijene. Do nesreće je vjerojatno došlo zbog krušljivosti stijene i odrona penjačkog uporišta. Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist kojeg poznaju i mnogi međimurski planinari i alpinisti. Mnogi od njih su prošli edukaciju i usavršavanje alpinističkih vještina u organizaciji varaždinskog HGSS-a koje je Gluhak čitav niz godina nadasve kvalitetno i profesionalno vodio. Nesebično se davao svaki puta kad je trebalo pomoći ljudima koji su se zatekli u nevolji na planini.

Planina Montaž nalazi se u Zapadnim Julijskim Alpama na talijanskoj strani blizu granice Slovenije i Italije. Drugi je po visini vrh u Julijskim Alpama. Uspon (smjer Via di Dogna) je u kategoriji II-III stupnjeva penjačke težine, ali je vrlo zahtijevan zbog svoje dužine (dužina stijene oko 1400 metara) i predstavlja najdulji smjer u Julijskim Alpama. Specifičnost uspona tog smjera je što penjači penju u stilu 'ferate' pojedinačno, a ne u klasičnim alpinističkim navezima kada su dvoje ili više alpinista međusobno navezani užetom.
Objavljeno 10 Sep 2012 - Roberta Radović
Ime:
E-mail: (nije nužno)
Smajli: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Zaboravi me
Content Management Powered by CuteNews