Planinarski kotlić - 1. rujna - Ravna gora
Planinarsko društvo „Ravna gora“ poziva planinare i sve ljude dobre volje na natjecanje u spravljanju jela 'Planinarski kotlić' koje će se održati u subotu 1. rujna kod Filićevog doma na Ravnoj gori. Ovogodišnja zadana tema je zelje. Natjecanje započinje u 10 sati, a svaka ekipa prijavom dobiva zelje, luk, vodu, drva i kotlić. Zadatak je kroz 3 sata (natjecanje završava točno u 13 sati) pripremiti pobjedničko jelo. Prijavnica se može preuzeti na Internet adresi društva www.pdravnagora-vz.com a prijave se primaju do 29. kolovoza. Prošlogodišnji pobjednici su Poždrljivi planinski krti. Tko ih može nadvisiti?

Objavljeno 09 Aug 2012 - Roberta Radović
Dan planinara Herceg Bosne
Planinarsko ekološko društvo „Zavelim“ Roško Polje u suradnji s planinarskim savezom Herceg Bosne organizira tradicionalni Dan planinara. Domaćin je organizirao smještaj u kampu u podnožju planine Zavelim (Roško Polje, općina Tomislavgrad) gdje se očekuje dolazak planinara u petak 17. kolovoza. Za subotu je predviđen uspon na najviši vrh Zavelima, Kolakovac 1346 mnv. S vrha se za lijepa vremena pružaju nezaboravni vidici na Biokovo, Kamešnicu, Cincar, Tušnicu, Vran, Čvrsnicu i Matokit. Prekrasan vidik je i prema jezeru Buško blato. Organizatora je pripremio i druge sportske aktivnosti, a uz svečano otvaranje Dana planinara Herceg Bosne u subotu će biti upriličen i prigodan kulturno zabavan program.

Objavljeno 09 Aug 2012 - Roberta Radović
Noć zvijezda padalica
Svake godine početkom kolovoza noćnim nebom počinju juriti stotine zvijezda padalica koje se u narodu nazivaju ‘suze svetog Lovre’. Kiša meteora ponajviše postaje vidljiva sredinom mjeseca posebice na području gdje nije jako izraženo svjetlosno zagađenje. Ovogodišnja preporuka astronoma za najbolje vrijeme opažanja perzeida su dani nadolazećeg vikenda odnosno noć sa subote na nedjelju.

Astronomsko društvo VEGA organizira promatranje meteorskog roja Perzeida na svojoj lokaciji za promatranja, kod ribnjaka u Šenkovcu (3 km od centra Čakovca) u subotu 11. kolovoza. Početak okupljanja svih zainteresiranih bit će oko 23 sata. Članovi društva održat će i kratko edukativno predavanje o meteorima te organizirati mogućnost promatranja neba i nebeskih objekata uz nekoliko teleskopa. Osim dobre volje za opažanje meteora preporučuje se i mnogo strpljivosti. Često se događa da se nekoliko minuta ne opaža ništa a onda se u svega nekoliko sekundi pojavi desetak sjajnih meteora. Uz pomoć astronomskog društva VEGA možda uhvatite i svoju zvijezdu padalicu. U slučaju lošeg vremena i naoblake promatranje će biti otkazano.

Objavljeno 09 Aug 2012 - Roberta Radović
Tijek ekspedicije Mt Blanc
Danas neće biti extremne družbe u prostoru Kluba. Tražimo svježinu uz vijesti iz Chamonixa. Ekipa se redovno javlja i bez problema su stigli do Francuske. Na uspon kreću sutra (četvrtak 9. kolovoza) ujutro. Plan je stići do Goutera 3835 mnv do 18 sati. Potom u 2 sata u noći (petak 10. kolovoza) slijedi završni uspon do vrha Mt. Blanca 4810 mnv. I kako javljaju: “Vrijeme je vrhunsko i sve za sada ide po planu, i bolje od plana....” Extremni, sretno!

... u nastavku malo svježine uz foto zapis: Daniel Bračko Saas Grun

Objavljeno 08 Aug 2012 - Roberta Radović
Mt Blanc - top destinacija međimurskih planinara ovog ljeta
Međimurski planinari kreću u potragu za svježinom u alpske nadmorske visine. Cilj je Francuska odnosno najviši vrh Alpa, Mont Blanc 4810 mnv. Službeni start članova planinarskog kluba “Extrem” upriličen je u subotu 4. kolovoza u prijepodnevnim satima ispred Metss trgovine u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu koja je jedan od sponzora ekspedicije. Vođa ekspedicije Zvonimir Jembrih, istaknuo je kako ekipa ima volju, kondiciju, znanje i motiv. Tim spreman za vrh čine još Željko Horvat, Igor Rodiger, Dražen Janžek, Andrija Lesar i jedina ženska članica Smiljana Janžek. U Saas Fe-u se ekipi pridružuje još jedan član kluba, Daniel Bračko. Prije samog uspona na Mt Blanc, Extreme očekuje još jedan aklimatizacijski uspon na vrh Marmolada 3342 mnv.

Koliko visokogorsko planinarstvo i alpinizam postaju popularni u našim sjeverozapadnim krajevima Hrvatske ukazuje na to i podatak kako su krajem prošlog mjeseca i članovi PD Ravna gora također krenuli u osvajanje Mt Blanca i u tome uspjeli. Još četvero naših planinara kreće za dva dana istim smjerom. Dušanka Hlebec Geček, Kruno Petričević, Petar Šimunić i Dražen Podvez, izvrstan je planinarsko-alpinistički tim koji je okupio članove HPD Međimurje, HPD Prelog i HPD Bundek. Tako ovog ljeta Mt. Blanc postaje top destinacija međimurskih planinara. Ukoliko vremenski uvjeti budu povoljni, međimursko planinarstvo zasigurno će ubilježiti nove osvajače vrha Mt. Blanca.

Potporu ekspediciji planinarskog kluba "Extrem" dali su METSS d.o.o. Čakovec, Vigma d.o.o. Prelog, Servis Mačak - Ivanovec, Cafe bar Lapuh - Donji Kraljevec, Marodi domaća tjestenina Čakovec, Mesnica Mihalić Nedelišće i ljekarna Kovač - Čakovec.Cijeli tekst •
Objavljeno 04 Aug 2012 - Roberta Radović
Sve i svi na broju!
Danas je na redu posljednja provjera opreme. Izgleda, sve i svi su na broju. Igor i slikovno demonstrira dio opreme... Večeras nakon "kontrol rute", s ekipom još jedno piće u gradu. A sutra podsjećam i startanje u 9.30 s METSS-ovog parkirališta u Mihovljanskoj ulici.
Potporu ekspediciji dali su METSS d.o.o. Čakovec, Vigma d.o.o. Prelog, Servis Mačak - Ivanovec, Cafe bar Lapuh - Donji Kraljevec, Marodi domaća tjestenina Čakovec, Mesnica Mihalić Nedelišće i ljekarna Kovač - Čakovec. U ime planinarskog kluba "Extrem" hvala svima!


Cijeli tekst •
Objavljeno 03 Aug 2012 - Roberta Radović
Za polazak spremni!
S avanture života vratiše se "Peruanke". Slijedi novo putovanje Extrema. Mt Blanc! Šesteročlana ekipa starta iz Čakovca u subotu 4. kolovoza s parkirališta u Mihovljanskoj ulici 48, ispred METSS-ove trgovine. Pogađate, METTS se pobrinuo da naši alpinisti i planinari ne ostanu gladni i žedni. Pozvani ste svi doći ispratiti ekipu u jutarnjim satima, točnije u 9.30 sati. Sedmi član pridružit će im se u Švicarskoj.
Sretno i extremno svima bilo!

U nastavku foto tema s završnog trening uspona prije odlaska u Francusku. Ekipa na vrhu Triglava (nedjelja 29. srpnja). Vidimo se u subotu!

Objavljeno 02 Aug 2012 - Roberta Radović
Tijek ekspedicije Peru 2012
Znam, svi ste već nestrpljivi i očekujete povratak ekspedicije Peru 2012 na kojoj se nalaze i dvije naše članice, Vesna i Simona. Prenosimo zabilješku Davora Rostuhara od 19. srpnja:
"Vratili smo se s uspješnog treka oko planine Ausangate. Muvali smo se po visinama oko 4500 do 5000 metara, u domeni širokih otvorenih krajolika, moćnih Anda, ledenjačkih jezera i tek ponekog pastira sa ljamama i alpakama... Prekrasno outdor iskustvo i udoban život u šatorima na -15. Sad smo aklimatizirani na 5000 metara, odmaramo dan i pol i potom krećemo na finalni pohod - pokušati ćemo se popesti na 6500 metara visoku Coropunu - najviši vulkan u tropima!"
Svim članovima ekspedicije želimo sretan nastavak planinarenja i povratak kući. S radošću vas očekujemo uz poruku: "Nastavite ići, nemojte stati, na pravom ste putu. I niste sami!"
Objavljeno 21 Jul 2012 - Roberta Radović
Proglašen Rezervat biosfere MURA-DRAVA-DUNAV
Izvrsna vijest za sve murologe, ljubitelje prirode, ekologe, zaštitare, ekipu Zelenkapice...

Zaštita Međimurske prirode bilježi još jedan povijesni datum. U srijedu 11. srpnja, UNESCO je na 24. sjednici Međunarodnog koordinacijskog vijeća Programa 'Čovjek i biosfera' koji se od 9. do 13. srpnja 2012. održava u sjedištu UNESCO-a u Parizu proglasio prekogranični Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Ovaj rezervat biosfere drugo je područje Republike Hrvatske uključeno u ovu mrežu, nakon planine Velebita proglašenog još davne 1977. Rijeke Mura-Drava-Dunav predstavljaju ekosustav koji ima visoku biološku i krajobraznu raznolikost uz velik broj ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, rijetke poplavne šume i močvarna staništa („mrtvice“, sprudovi, pješčane obale rijeka...) uz koja se gnijezde rijetke i ugrožene ptice poput male čigre, orla štekavca i crne rode. Površina ovog rezervata u Hrvatskoj iznosi 395 860,7 ha i proteže se kroz 6 sjevernih hrvatskih županija. Zaštita u kategoriji rezervata biosfere u Hrvatskoj temelji se na Regionalnom parku Mura – Drava i Parku prirode Kopački rit te ekološkoj mreži RH.

Proglašenje prekograničnog rezervata biosfere veliki je izazov i odgovornost svih pet zemalja Europe koje su uključene u zaštićeno područje (Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija, Srbija) u cilju usklađivanja očuvanja bioraznolikosti i socio-ekonomskog razvoja područja rezervata.

Objavljeno 11 Jul 2012 - Roberta Radović
Logarska dolina - jedna i jedina!
I dok su te nedjelje 8. srpnja pojedini članovi našli svježinu na noćnom usponu Ivančice, tročlana ekipa (Igor, Davor, Božo) pridružila se izletničkoj grupi planinara u organizaciji HPD Međimurje i krenula u osvajanje vrha Rinke 2433 mnv. U nastavku razgledajte svježinu te svima nam drage - jedne i jedine - Logarske doline viđene kroz fotografsko oko Anđelka Borkovića. A za srijedu 11. srpnja najavljujemo internu prezentaciju doživljaja uspona na Rinke jednog našeg Extrema. Okupljamo se u 19.30 sati na terasi Littere.

Cijeli tekst •
Objavljeno 10 Jul 2012 - Roberta Radović

<< Prethodni 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 Sljedeći >>

Content Management Powered by CuteNews