Športsko penjanje - što je to?

Športsko penjanje relativno je mladi sport. Razvilo se sedamdesetih godina u SAD-u, a nastalo je kao rezultat čestih treninga u niskim stijenama kako bi se podigle fizičke i psihičke sposobnosti za teške uspone na gornjim granicama tadašnjih ljudskih mogućnosti.


 Športsko se penjanje doselilo i u Evropu početkom osamdesetih, te je naročito u Francuskoj doživjelo pravi boom. Početkom devedesetih godina međunarodna alpinistička organizacija te međunarodni komitet za sportsko penjanje prišli su organizaciji takmičenja. Formirale su se discipline, polažu se stručni ispiti za suce i instruktore športskog penjanje. Od takmičenja razlikujemo svjetska prvenstva, takmičenja za svjetski kup, boulder takmičenja te popularni Rock master pozivni turniri gdje najbolji pozvani svjetski penjači iskazuju svoje znanje i sposobnosti. U Francuskoj na primjer postoji oko 1.200 sportsko penjačkih klubova, sa oko 1.000 registriranih umjetnih stijena. Susjedna Slovenija raspolaže sa oko 50-tak umjetnih stijena po dvoranama, gimnazijama i osnovnim školama, a najpoznatija je ona u Kranju gdje se održava i finale svjetskog kupa na koji dolazi oko 2000 gledaoca iz cijele srednje Evrope. Hrvatska zasada raspolaže sa samo četiri umjetne stijene (Dom sportova Zagreb, Sveta Nedjelja, Malešnica, Pula).

Da bi se postigao nivo sposobnosti i snage koji je potreban za takmičenja, penjač mora trenirati dva do tri puta tjedno oko dvije godine uzastopno. Danas postoje posebni seminari za instruktore sportskog penjanja, kao i seminari koje vode ovakovi instruktori. Uči se o tehnici pokreta, pravilima ravnoteže, pravilnom izvršavanju pokreta, koordinaciji rada, preciznosti izvođenja pokreta, preciznosti hvatanja i stajanja na sitnim hvatištima u stijeni, ispravnom opterećenju tetiva prstiju i šake, pravilima osiguravanja i ukopčavanja u stijeni...

Općenito u svim zemljama, pa tako i u Hratskoj važi pravilo da se ne smije trenirati, a isto tako ni natjecati ukoliko se nije završila alpinistička škola, odnosno u naprednijim zemljama i tečaj za športsko penjanje. Potvrde su izdane diplome od strane Hrvatskog planinarskog saveza.

Športsko penjanje, siguran je šport. Odvija se u dvoranama te na vanjskim uređenim penjalištima u prirodnim stijenama (Pokojec kod Podruta 46 smjerova, Kalnik 50 smjerova, Ravna Gora 15 smjerova...) Garanciju sigurnosti daje umjetna stijena koja je izgrađena na osnovu projektne dokumetacije registrirane firme sa atestom za izvođenje ukopčavanja i osiguranja kji se uče i polažu na ispitima u alpinističkim školama garancija su da će svaki penjač znati voditi brigu o svome ili tuđem padu, koji uvijek završavaju sigurno.

Huehn Izlaz

Športsko penjanje razvija tjelesnu snagu, psihofizičku stabilnost kod izvođenja najtežih pokreta na granici ljudskih sposobnosti kada tijelo prkosi gravitaciji i sili teži, uči koordinaciji i preciznosti rada svih mišića od kojih se često traži istovremeno korištenje, uči čovjeka da se i naizgled nemoguće može postići upornim i ustrajnim radom i treningom. Da bi se sve to postiglo, današnji mladi penjači ne samo da vode izuzetnu pažnju u svojoj prehrani, već apriori odbacuju i alkohol, cigarete i sve ono što bi moglo negativno utjecati na razvoj psihofizičkih sposobnosti.

Športsko penjanje je mladi sport koji nezaustavljivo prodire među mladim ljudima širom svijeta. To je sport u kojem ne treba nadjačati protivnika, već se odmjeravati sa samim sobom i svojim psihičkim i fizičkim sposobnostima. Pobjediti treba samog sebe i ispenjati, ustrajati u takmičarskom smjeru u umjetnoj stijeni što je moguće više, do samog vrha.

Adrian Horvat, dipl. ing